xxx

Zonnevelden


naar de kaart

Zonnepanelen kunnen gelegd worden op de grond in zonnevelden. Dat zijn parken met grote hoeveelheden zonnepanelen bij elkaar. Zonneparken leveren duurzame stroom die lokaal afgenomen kan worden. Ze kunnen cooperatief geexploiteerd worden waarbij ze leiden tot opbrengsten voor de lokale gemeenschap. De keerzijde is dat ze een impact kunnen hebben op het landschap. Het is dus belangrijk dat er goed gekeken wordt naar hoe en waar deze geplaatst worden in samenspraak met de lokale omgeving.

We hebben aangenomen dan een hectare zonnepark 500.000 kWh per jaar oplevert. Dit met name op basis van het rapport 'Wat levert een Zonneweide per ha op?' van de WUR wat een redelijk conservatieve inschating lijkt. Er is geen rekening gehouden met de minimale grootte om een zonneveld rendabel te laten zijn (ruwweg minimaal 10 hectare), en op aansluiting op het elektranetwerk.

In PICO hebben we gekeken naar de mogelijkheden waar er zonneparken kunnen komen, afhankelijk van gebiedstypekeuzes. Die keuzes zijn:

Bebouwing

Bebouwing is gedefinieerd als alle gebouwen uit de basisadministratie Adressen en gebouwen. Dat zijn gebouwen met adressen, woningen en bedrijven, en gebouwen zonder adressen zoals schuren en loodsen.

Agrarisch terrein

Agrarisch gebied is gedefinieerd door de CBS grondgebruikkaart (BBG). In de BBG zijn er grondgebruiktypes en type 51 is agrarisch terrein. Binnen de BBG is het agrarisch gebied verder niet nader gespecificeerd.

Akkerland

Akkerland is gedefinieerd door de basisregistratie topografie (BRT). Daarin is type 14010 Akkerland. Akkerland ligt voor een verreweg het groot gedeelte, maar niet volledig in agrarisch gebied.

Grasland

Grasland is ook gedefinieerd door de basisregistratie topografie (BRT). Daarin is type 14130 Grasland. Grasland ligt voor een groot gedeelte, maar niet volledig in agrarisch gebied. Ook natuur- en recreatieterreinen kunnen bijvoorbeeld grasland bevatten.

Natuurbeheer-gebied

Als natuur is gedefinieerd de volgende drie gebiedstypes op basis van de 'The European inventory of nationally designated protected areas (CDDA)' :

Werelderfgoed

Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden. Alleen erfgoed dat is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO mag deze titel dragen.

Cultuur-historisch

Cultuurhistorisch GIS (CultGIS) is een landsdekkend datasysteem met informatie over historisch-geografische fenomenen. daarin worden 70 aandachtsgebieden gedefinieerd.