xxx

Hoeveel windturbies kunnen energie leveren voor de bebouwde omgeving?


naar de kaart

Bij de overstap naar duurzame energiebronen zal wind een van de mogelijke energiebronnen zijn. De vraag is daarbij waar we die windturbinnes kunnen plaatsen in Nederland op land? En hoeveel huishoudens kunnen we daarmee dan van energie voorzien?

Op land

Binnen het klimaatakkoord is afgsproken dat gemeenten hun energiebehoefte van de bebouwde omgeving moeten kunnen voorzien vanuit hun eigen gebied. Daarom kijken we hier niet naar de mogelijkheden van windturbines op zee. We gebuiken een grid om het aantal windturbines te visualiseren. De locatie is indicatief en geeft niet een werkelijke locatie weer.

Windturbine specificaties

De tendens bij windturbines is dat ze steeds groter worden. Grotere turbines produceren namelijk relatief efficienter energie. Daarom gaan we hier uit van een relatief grote windturbine van 3 MW. Die zijn ongeveer 120 meter hoog. Een drie MW-windturbine produceert op land ongeveer 6 miljoen kWh per jaar, waarbij we uitgaan van 2000 vollasturen. Bij deze turbines is de richtlijn dat ze minimaal 500 meter van elkaar geplaatst worden opdat de ene windturbine geen wind 'wegvangt' van de andere.

Restricties bebouwing

De basisrestrictie van de mogelijke plaatsen van windturbines is dat we geen turbines plaatsen in bebouwing. Het grid geeft de mogelijke locatie weer met deze restrictie. De overige restricties worden getoont met het al dan niet tonen van een windturbinesymbool. Deze hangen af van in essentie politie keuzes. Bijvoorbeeld de afstand tot de bebouwing heeft een veiligheidsaspect en een leefbaarheidsaspect : De default afstand tot bebouwing hebben wij op 500 meter gezet en kan aangepast worden.

Overige restricties

Om te kijken naar extra windturbines kunnen de huidige windturbines als restrictie meegenomen worden. Rond vliegvelden is er in de praktijk een zone van 2 kilometer waarin geen windturbines toegestaan zijn. Rond infrastructuur als wegen, dijken, hoogspanningsmasten, spoorlijnen en belangrijke buisleidingen zijn er ook wettelijke restricties. Voor plaatsing in natuurparken en natura2000 gebieden bestaan er richtlijnen. Om ook recreatiegebieden en bijvoorbeeld plassen en meren te ontzien kan er ook gekozen worden voor enkel plaatsing in agrarisch gebied.

Electrisch verbruik per huishouden

Hoeveel huishoudens voorzien kunnen worden hangt af van het gemiddelde energieverbruik door een huishouden. Hier gaan we uit van de volgende opties:

Kies een gebied

Bij de keuze voor een decentrale en lokale opwek van duurzame energie zullen de gemeenten een grote taak krijgen om binnen hun grondgebied zoveel mogelijke duurzame energie te produceren. Daarom kan ook per gemeente bekeken worden welk deel van de huishoudens met windturbines van energie kunnen worden voorzien.