24 april 2017

PICO gebruikersbijeenkomst

ANNE is het inspirende vertrekpunt van een groene golf die zich over Nederland verspreidt. Bij ANNE beleef je wat warmte, isolatie en licht met je doet. Bij ANNE voel je je thuis, is er altijd wel een plekje voor je.


We willen op deze bijeenkomst alle gebruikers de gelegenheid geven om ervaringen uit te wisselen over het gebruik van PICO en om te leren hoe we samen de uitdagingen rondom de energietransitie kunnen oppakken. Het PICO team wil daarbij graag horen wat wij kunnen doen om jullie, de gebruikers, daarbij te helpen.

Programma

9:00 Inloop met ontmoeting met het PICO ontwikkelteam.


Ontdek wie nog meer met PICO werken? Waarom hebben ze hier belangstelling voor? Welke ontwikkelingen zien zij in de energietransitie? Welke successen? Welke harde noten? Mis je een feature in de applicatie? Hier is je kans om je wensen kenbaar te maken.

9:30 Start PICO bijeenkomst door Marianne Linde (Geodan).


Het is ‘onbegrijpelijk’ en ‘zorgwekkend’ dat het klimaatprobleem haast onbesproken blijft in de politiek. Die kritiek komt van Ed Nijpels. Keer op keer hebben de onderhandelaars aan de formatietafel een dringende oproep gekregen om toch echt met een duurzaam regeerakkoord te komen. De energietransitie is de drijvende kracht achter het totstandkomen van PICO. Een korte schets over de ontwikkelingen en de achtergronden bij het totstandkomen van PICO.

9:45 Saskia Tegnell (Squarewise) - presentatie over projecten in Woerden, Emmen en Goeree-Overflakkee.


Wij werken bij Squarewise mee aan de versnelling van de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarin zijn wij nu op verschillende plekken, zoals Woerden, Emmen en Goeree-Overflakkee, bezig met de opgave aardgasvrij.

10:15 Ewald Slingerland (Greenvis) - presentatie over geothermie in het Westland.


Het Westland kent een groot potentieel aan duurzame warmte, vooral geothermie. In opdracht van Energie Transitie Partners (ETP) ontwikkelt Ewald duurzame projecten om deze warmte beschikbaar te maken voor de gebouwde omgeving.

10:45 PAUZE


Ontmoet de bouwers van het zonnepotentie- en isolatiemodel van PICO. Heb je andere datalagen nodig? Meer informatie over bepaalde datasets? Het PICO team hoort het graag.

11:00 Pim van Herk (Prov. Noordholland)- presentatie over terugdringing aardgas.


Noord-Holland heeft de ambitie om in 2050 de energievoorziening binnen de gebouwde omgeving volledig te hebben verduurzaamd. 80% van de energie gaat hier op aan verwarmen. Wij brengen samen met het adviesbureau CE Delft voor gemeenten in beeld hoe op economisch verantwoorde wijze steden en dorpen in 2050 duurzaam kunnen worden verwarmd.

11:30 Sven Ringelberg (Balance) - presentatie: Van Ambitie naar Realisatie


De energietransitie in de gebouwde omgeving is noodzakelijk, maar in de praktijk lastig te realiseren. Gebiedsontwikkeling combineren met een duurzaam energienetwerk is complex en de betrokken partijen hebben beperkt inzicht in elkaars ambities en belangen. Dit kan anders. Graag laten wij zien hoe Balance ambities tot realisatie omzet en welke tools wij hiervoor gebruiken.

12:00 PICO feedback


Discussie met het PICO ontwikkelteam over de huidige functionaliteit van de webapplicatie PICO en een inventarisatie van aan- en opmerkingen en wensen voor verbeteringen.

12:30 Afsluitende lunch